True



Har du blivit utsatt?

Lejoninnan:

Sexualbrott

Visste du om att förra året i Sverige anmäldes det 15 500 sexualbrott mot både barn och vuxna? De flesta av de sexuella brotten sker i hemmen. Hur ska du göra om du blivit utsatt för sexualbrott? Här får du svar på några av dina frågor.

 

Vad är sexuella övergrepp?

Definitionen på sexuella övergrepp är enligt UMO.se ”alla sexuella handlingar som görs mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra mot personens vilja. Man har rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet, det står i FN: s deklaration om mänskliga rättigheter och i Barnkonventionen”.

 

Sexuella övergrepp kan också vara när:

¨     Någon vill se ditt könsorgan eller att personen visar sitt eget utan att du vill det.

¨     Någon talar på ett sexuellt sätt utan att offret vill det

¨     Någon rör vid dig utan att du vill det


Utsatt?

Om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp ska du först och främst berätta om det som har hänt för någon du litar på. Det är viktigt att du pratar ut om det, fastän det är svårt. Efter att du har berättat det för någon du litar på ska du polisanmäla det, så att den som gjort brottet straffas.

 

När du har polisanmält övergreppet blir det sedan en rättegång. Det förekommer först i Tingsrätten. Om du inte tyckte att domen var rättvis, kan du överklaga till Hovrätten.

Om man blivit utsatt för sexuella övergrepp bör man få hjälp till att må bättre. Vissa som blivit utsatta kanske känner sig ledsen, orolig, ängslig och kanske rent ut av har skuldkänslor. De som har skuldkänslor känner att det hände på grund av dem. Att det var deras fel, att det var de som hade provocerat den person som utfört övergreppet.

 

Du behöver få råd om vad du ska göra för att må bättre, kontakta en psykolog. Det är viktigt att du kan få den hjälp du behöver för att kunna må bättre. Du kan även få hjälp, tips och råd från personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

 

Här är användbara sidor för dig som behöver någon att prata med:

http://www.tjejjouren.se/

http://www.umo.se/
http://bris.se/

RSS 2.0